Solarijum i zdravlje

Fotobiološko naučno vrednovanje

Kakve još koristi imamo od solarijuma osim sveže, atraktivne boje?

Kao prvo, pocrnelost kože čini važnu prirodnu zaštitu od sunca. Takvu zaštitu uvek nosite u svojoj koži i ona je, za razliku od kozmetičkih sredstava za zaštitu, otporna na vodu. Posebno, crnjenje u solarijumu bez usputnih opekotina je najbolja mogućnost za sticanje zaštite od sunčevog zračenja.

Ukoliko postoji sklonost kože ka alergijama na sunčeva zračenja ili ka fototoksicnim reakcijama, uz pomoć saveta lekara i solarijuma se može doći dotle da koža stekne otpornost na ta dejstva.

Još odavno su poznate mnogobrojne pozitivne osobine sunčanja u solarijumima i one se često i preventivno koriste za određene tretmane bez medikamenata.

Zračenje solarijuma sadrži 0,5% - 0,8% UVB zračenja koje daje sunce, te je samim tim neuporedivo manje štetno.

 • Solarijum je uspešan u sledećim segmentima:
 • fotosintezom generiše vitamin D3 koji, kao katalizator, učestvuje u razmeni mnogih materija u organizmu, pogotovo kalcijuma u profilaksi osteoporoze
 • niske doze UVB zračenja podsticu imuni sistem organizma
 • poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost organizma
 • poboljšava stanja nečiste kože (akni, bubuljica itd.)
 • doprinosi smanjenju nivoa holesterola zahvaljujući blagotvornom dejstvu doziranih količina UVB zračenja

Kakve su posledice loše odmerene dužine sunčanja i kakvi su rizici?

Koristi od sunčanja na suncu i u solarijumu su neosporne. Na suncu se treba sunčati tako da se izbegne direktno zračenje sunca, a time i UV zračenje i vrelina. Dobro su poznati rizici izlaganja direktnom sunčevom zračenju, a pošto sunce ne možemo da promenimo, naše ponašanje svakako možemo.

S obzirom da se u novije vreme, zbog načina života i drugih razloga, ne izlažemo suncu kao ranije, upućeni smo na korišcenje solarijuma. Moderni solarijumi, kod kojih su primenjena najnovija saznanja u fotobiološkim istraživanjima, nude visok stepen efikasnosti i bezbednosti.

Medutim, najvažnije od svega je da se ne preteruje sa upotrebom solarijuma, jer svako prekomerno korišćenje može poništiti sve blagotvorne osobine sunčanja.

O kakvim rizicima u uzajamnom odnosu sunce-solarijum treba diskutovati?

Stvar je prosta: ništa u životu ne ide bez rizika !

I uvek idemo ka tome da minimizujemo taj rizik. A rizik po pravilu ne nastaje sam od sebe, vec zbog nas - mi pogrešno postupamo, bilo iz neopreznosti, neznanja ili zbog ličnih predrasuda.

Isto važi i za naše postupanje sa suncem i solarijumom. Ima mnogo slučajeva kada zbog preteranog izlaganja suncu ili zračenju solarijuma dolazi do opekotina i/ili prevremenog starenja kože zbog izražene keratinizacije nastale usled hronicnog gubitka vlažnosti.

Inače, u stručnim krugovima se raspravlja o tome da li ćeste opekotine od sunca, naročito u detinjstvu, mogu kasnije dovesti i do raka kože.

U drugim slučajevima postoji tvrdnja da takvo oboljenje nastaje iz sasvim drugih razloga.

LAMPE ZA SUNCANJE I SOLARIJUMI

malo tehnike

Da li su sva "veštačka sunca" ista?

NE!!!

U odnosu na zastarele živine lampe sa mnogo UVB zračenja od koga koža pregoreva, i malo UVA zračenja, od koga se sporo crni, danas imamo dve grupe modernih solarijuma:

 • solarijume sa lampama niskog pritiska i
 • solarijume sa lampama visokog pritiska.

Po veličini razlikujemo aparate za lice, delimične za lice i dekolte, jednostrane aparate za celo telo i dvostrane aparate za celo telo.

Takode razlikujemo i aparate po odnosu UVA i UVB zračenja, i po toj kategoriji su aparati podeljeni po medunarodnim standardima.

Za vas kao korisnika, bitno je koliko sme da traje jedan tretman u solarijumu, a to zavisi od tipa Vaše kože i tipa lampi u solarijumu.

Kakvi tipovi lampi postoje?

Lampe sa niskim pritiskom (lampe za telo) po ukljućenju momentalno dostižu pun intenzitet, dok lampama sa visokom pritiskom (lampe za lice) treba 1-2 minuta da bi postigle pun intenzitet zračenja.

Lampe za telo možete odmah posle isključenja ponovo uključiti, dok lampama za lice treba par minuta da se ohlade da bi mogle ponovo da prorade.

Lampe za telo su po obliku veoma slične neonskim cevima za osvetljenje, tako da je njihova zamena samim tim jednostavna. One su mlake dok rade, a njihova dužina omogućava ravnomerno crnjenje, jer imaju dobro izbalansirani odnos UVA i UVB zračenja, dok lampe visokog pritiska uvek moraju biti iza filter stakla, jer su vrele dok rade i isijavaju izuzetno jaka zračenja.

Koliko traju lampe?

Rok upotrebe određuje proizvođač u deklaraciji za odredenu lampu i one se menjaju po isteku predviđenog broja radnih sati. Dejstvo lampi vremenom slabi pa će i efekat crnjenja biti sve slabiji.

Dužine trajanja lampi:

 • lampama za telo radni vek je 400-1000 radnih sati u zavisnosti od tipa lampe i proizvođača
 • lampama za lice radni vek je od 500-800 radnih sati (neki modeli i do 1000)

Momenat za zamenu se ne prepoznaje po spoljnom izgledu lampi, već po samo brojaču sati koji treba da postoji u svakom solarijumu ili merenjem UV zračenja posebnim aparatom.

Da li sami možemo meriti intenzitet UVA zračenja?

U principu da!

Postoje merači UVA zračenja, ali merenje prepustite profesionalcima.

Jer, za precizno i tačno merenje je potrebno odrediti spoljne uticaje kao što su mesto merenja, razmak pri merenju, temperaturu u solarijumu i napon struje, tako da instrumentom možemo prilično tačno odrediti jačinu zračenja i momenat za zamenu. Znači, potrebno je nadgledati radni vek lampi, pratiti stanje brojača radnih sati i/ili meriti intenzitet zračenja lampi.

Uporđdivanje raznih tipova lampi i aparata možemo vršiti samo ako je spektar zračenja isti.

Da li se starenjem lampe pojačava štetno UVB zračenje?

Ne pojačava se!!!

Samo je kod lampi visokog pritiska vrlo važno da su filter stakla (ljubičasto i providno) neoštećena i da se nalaze na predvidenim pozicijama u solarijumu.

Osim toga, filter stakla se posle nekog vremena solarizuju i postaju nepropusna za zračenje od koga se crni, pa ih treba menjati.

Starteri lampi se mogu menjati pri svakoj drugoj izmeni lampi za telo.

Naslage prašine na lampama, reflektujucim površinama, unutrašnjim stranama akrilnih ploca i filter staklima smanjuju isijanje i propusnost zračenja. Preporučeno vreme cišćenja solarijuma je na svakih oko 50 radnih sati.

Otkazivanje nekog od ventilatora u solarijumu i povišena temperatura redukuju UV zračenje i pregrevaju donju akrilnu ploču što dovodi do skraćenja njenog radnog veka i bržeg pucanja.

Šta u stvari rade UVA lampe i reflektori?

Nereflektorska UVA lampa zrači na sve strane podjednako i zbog toga je crnjenje nedovoljno. Reflektujuća površina na solarijumu čini takav snop usmerenijim i poboljšava crnjenje, ali ipak "guta" dosta zraka.

Reflektujući namaz na unutrašnjoj strani cevi lampe obezbeduje optimalan ugao isijanja. Rezultat je čak 60% jače dejstvo.

Kakvo dejstvo ima koji aparat?

Reflektorske (R) lampe usmeravaju zračenje, tako da je i pored rastojanja medu lampama nivo isijanja viši.

Solarijumi sa ugradenim nereflektorskim UVA lampama mogu dobiti dodatnih 40% snage upotrebom R lampi. Sveukupno, time se može udvostručiti efikasnost solarijuma.

Kako se to postiže?

Evo nekoliko tipičnih primera:

 1. Standardni solarijum, razmak lampi 6 cm, nereflektorske UVA lampe sa reflektujućom površinom u solarijumu - efekat crnjenja oko 100%
 2. Dobro rashlađen standardini solarijum, R lampe, razmak između lampi 6 cm - efekat crnjenja oko 160%
 3. Solarijum konstrukciono predviden za R lampe, razmak između lampi 4,5 cm - efekat crnjenja oko 230%

Da li se R lampe mogu montirati u starije solarijume?

Tehnički je moguće!

Treba samo prilagoditi uređaj na novu geometriju rasporeda lampi, snagu lampi i spektar zračenja.

Najvažnije je uskladiti rashlađivanje solarijuma!!!

 • Obostrani solarijumi, opremljeni novim R lampama, moraju biti dovoljno rashlađeni, što zavisi od tipa i modela aparata. Najbolje bi bilo konsultovati specijalizovani servis da li postoji mogucnost montaže R lampi u takav aparat.
 • Jednostrani solarijumi i uređaji za sunčanje lica i dekoltea se mogu opremiti R lampama uz prethodnu probu, jer kod njih retko ima nekih problema, ali u početku treba skratiti vreme sunčanja.
 • Kod stojećih aparata takođe nema problema, ali treba se konsultovati sa stručnim licem za savet.

Koje su prednosti i mane raznih tipova UV lampi?

Od modela lampi zavisi:

- koliko ćete brzo "nabaciti" boju (skraćeno ili produženo sunčanje)

- kakva će boja kože biti - od bronzane do tamno crne boje

- koliko dugo će boja ostati na vama, i koliko često ćete morati da je obnavljate

Suština je u tome da se UV zračenju treba izlagati što kraće uz što bolje rezultate crnjenja. To znači da se treba sunčati u turbo solarijumima sa što bržim i jačim lampama, koje omogućuju veoma kratke tretmane i dugotrajnu pocrnelost. To su turbo lampe snage preko 100W i to 120W, 140W, 160W i 180W. Zapamtite, turbo solarijim nije onaj koji nije konstruisan za lampe preko 100W snage.

Istina je takode, tehnološki napredne R lampe od 100W svode trajanje sunčanja za prirodno najtamniji tip kože 4 na najviše 13 minuta u jednom tretmanu, što je prilično ubrzanje u odnosu na lampe proizvodene do pre nekoliko godina.

Jedno je definitivno ! Spore lampe nisu bolje i zdravije, jer koža za mnogo duže vreme primi istu kolicinu zračenja potrebnu za aktiviranje pigmenta. Uostalom, ne bi studiji za sunčanje po Evropi imali samo turbo solarijume.

Vrlo je bitno odrediti vaš tip kože. Od toga da li je vaša koža tipa 1,2,3, ili 4 zavisi dužina trajanja jednog tretmana sunčanja i kako treba da izgleda ceo program sunčanja.

ZAŠTITA OČIJU JE NA PRVOM MESTU!!!

UV zračenje značajno i nepovratno oštećuje mrežnjaču oka. Zato je najvažnije da pre sunčanja stavite zaštitne UV naočare na oči, jer zatvoren kapak ili tufer od vate nisu dovoljna zaštita. Nove generacije zaštitnih UV naočara nemaju tzv. rakun efekat. Pocrnećete i oko očiju.

Koja lampa za koji aparat?

Treba uporediti električne osobine kao i geometriju isijanja lampi !

Lampe bez obzira na vrstu, funkcionišu besprekorno samo ako one medusobno i prateći delovi odgovaraju jedni drugima. Drugim rečima, u solarijum smeju da budu ugrađene samo lampe za telo istog tipa i modela. U protivnom koža neće pocrneti ravnomerno. Ako se u solarijum ugrađuju lampe sa jačim UV zračenjem koje dozvoljavaju kraće tretmane sunčanja, ceo aparat mora da se premeri i da se reorganizuje plan sunčanja.

Šta sa istrošenim lampama?

Odlaganje istrošenih lampi je odgovornost vlasnika aparata. One spadaju u poseban otpad i na odgovarajući način se moraju i odlagati. U vezi toga se treba raspitati o zakonskoj regulativi.

Kako se sprovodi besprekorna higijena ležece ploče?

Higijena je najvažnija u svakom studiju za sunčanje!

Sredstva za denzinfekciju moraju biti brzo delujuća i da hemijski ili na drugi način ne oštećuju akrilnu ploču, a što je najvažnije da u kombinaciji sa UV zračenjem i znojem ne izazivaju neželjene promene na koži. Ni u kom slučaju nije preporučljivo korišćenje standardnih sredstava za dezinfekciju, jer ona hemijski i na drugi nacin oštećuju akrilnu ploču i što je još gore, često izazivaju neželjene promene na koži.

Dakle, za dezinfekciju akrilnih ploča u solarijumu treba uvek koristiti sredstva razvijena samo za tu namenu.

Folije za jednokratnu upotrebu su takođe dobro rešenje, mada je ta varijanta nešto skuplja.